středa 2. dubna 2014

Měsíc zahradníkem


Měsiční pravidla jsou jednoduchá a stále stejná.Termíny pro určité práce se opakují,a tak,není -li dobré počasí nebo nemáte -li zrovna čas,můžete si najít jiný vhodný termín.
Rostliny i půda se stejně jako my nadechují/příliv/ a vydechují/odliv/ s Měsícem. Je to už známy rytmus dorůstajícího /nádech/ a couvajíciho /výdech/ Měsíce.

DORŮSTAJÍCÍ MĚSÍC

je pro nás i pro rostliny silou,která stoupá.Naše telo i rostliny všechno více zadržují.Míza a šťavy rostlin stoupají vzhůru.Je posílena tvorba listů,květů a plodů.Sázime vše,co rodí nad zemí.
Také roubujeme,protože rouby se rychle ujmou.při dorůstajícím Měsíci na zahradě a v zemědělství nehnojíme,protože země v tuto dobu nepřijímá tolik vody jako při couvajícím Měsíci / u pokojových rostlin to nehraje roli/

COUVAJÍCÍ MĚSÍC

znamená,že šťavy rostlin klesají dolů ke kořenům.Tak se posiluje tvorba kořěne.Ze zeleniny sázíme vše,co rodí pod zemí.Také prořezávame stromy,protože "nevykrvácejí".Při couvajícím Měsíci země přijíma dobře vodu i hnojivo.naši předkové nehnojili umělymi hnojivy,vyváželi hnůj, hnojili vždy při úplňku a pak v následujícím couvajícim Měsíci.Chránili tak spodní vody.Hnůj okamžite zapravili do půdy,aby zabránili ztrátě dusíku.

STOUPAJÍCI A KLESAJÍCÍ MĚSÍC souvisí s pohybem Měsíce ve zvěrokruhu.

Stoupající je putovaní Měsíce od Střelce po Blížence a klesající od Blížence ke Střelci.
Když začne Měsíc od Střelce stoupat,sklízíme,při couvajícím Měsíci uskladňujeme úrodu.Když Měsíc začne od Blíženců klesat,vysadzujeme a sejeme.

Každé znamení zvěrokruhu je spojeno s jedním ze čtyř živlů a každý živel ovlivňuje urcitou část rostliny.Chcete-li podpořit růst určité části rostliny,přihnojte ji ve znameních,která tuto část ovlivňují.

OHEŇ -beran,lev,střelec -PLOD
ZEMĚ - býk,panna,kozoroh - KOŘEN
VZDUCH -blíženci,váhy,vodnář - KVĚT
VODA - rak,štír,ryby - LIST

ÚPLNĚK - nesazíme
NOVOLUNÍ - nesazíme,ořežeme rostliny,kterým se nedaří

Žádné komentáře:

Okomentovat